Онлайн системата за първокласници тръгва на 2 май

Онлайн системата за първокласници тръгва на 2 май

Родителите подават заявления за прием в общинските училища до 31 май – на хартия или по интернет

 2

Онлайн системата за прием на първокласници стартира на 2 май. От тази година Община Пловдив въвежда централизирано класиране на учениците в първи клас в общинските училища. В момента системата се тества. Предстои обучение на училищните екипи, които ще работят с нея.

От 2 май на адрес priem.plovdiv.bg  родителите ще могат да се регистрират и да подават заявления за участие в първото класиране. Времето на подаване на заявлението няма тежест при класиранията. За първия етап, резултатите от който ще излязат на 2 юни, родителите следва да подадат заявления онлайн до 31 май. Ако нямат достъп до интернет и се затрудняват с въвеждането на данните, могат да подадат на хартиен носител по образец молба в училището, което им е първо желание. Двата варианта са равностойни, но при подаването на заявления по интернет родителите ще имат достъп до повече информация (в това число и до резултатите от класиранията) и възможността за промяна в желанията ще е по-лесна. Заявлението трябва да е едно – по интернет или на хартиен носител. Системата няма да позволи въвеждане на второ заявление за едно дете.

Предвидени са второ и трето класиране, съответно на 20 юни и 4 юли. За всички важни срокове – подаване на заявления за кандидатстване и съответно за записване на приетите деца, родителите ще могат да се запознаят от сайта на електронната система. Там ще са публикувани и всички важни нормативни документи, ръководство за родителите за работа със системата, свободни места и подробни данни за всяко училище.

Повече информация за правилата и критериите към момента родителите могат да намерят на страницата на Община Пловдив в секция „Образование“ .